
انسانها ساختار بدنی و سیستمی پیچیده دارند، که از بدو تولد تا زمان مرگ بسته به شرایط و عوامل مختلف، بارها و بارها تغییر کرده و حالت و ساختار و عملکرد آنها همه عوض می شود. در دوران زندگی بانوان مرحله ای به نام دوران قاعدگی وجود دارد که قطعاً همگی درباره آن اطلاعاتی دارید. اما مرحله ای که بعد از پایان دوران قاعدگی اتفاق می افتد را بائسگی(Menopaus) میگویند که کمتر شنیده شده است.
🔻آن چه باید درباره دوران یائسگی بدانیم:
در بانوان معمولاً حدود بین سنین ۴۵ و ۵۵ دوران یائسگی رخ می دهده، اما در بعضی موارد قبل یا بعد از این دوره سنی هم اتفاق افتاده است. زمانی که یک خانم به صورت مداوم ۱۲ ماه پریود نشود و بارداری هم شکل نگیرد، یعنی به سن یائسگی رسیده و نمی تواند به صورت طبیعی باردار شود،در این صورت به علت کاهش فعالیت هورمون ها، دوره قاعدگی برای همیشه متوقف شده است.
زمانی که ترشح هورمون های استروژن در بدن کاهش پیدا میکند، در واقع یائسگی شروع میشود. در یائسگی زنان، با فعالیت تخمدان ها و افزایش سن، تغییرات جسمی، روانی و هورمونی را تجربه میکنند که به شدت در زندگی آنان تاثیر گذار است.
🔻یائسگی چه علائمی دارد؟
در بانوان بالای ۴۰ سال سن با نزدیک شدن به دوران یائسگی، تولید هورمون های استروژن و پروژسترون (هورمون های زنانه) توسط تخمدان ها کاهش می یابد و باعث تغییراتی در چرخه قاعدگی میشوند.
برای مثال ممکن است:
_ دوره قاعدگی خیلی طولانی یا خیلی کوتاه تر یا شاید کاملا نا منظم شود
_ ممکن است خونریزی خیلی شدید و سنگین یا خیلی سبک تر شود
_ یکی دیگر از علائم دوران یائسگی گرگرفتگی است که در بین زنان بسیار شایعه است. طبق تحقیقاتی جدید، گر گرفتگی در یائسگی می تواند از علائم آلزایمر باشد، بخصوص اگر در خواب احساس گرگرفتگی داشته باشند. استروژن یک هورمن محافظت کننده عصبی است و کاهش آن می تواند روی سلامت مغز تأثیر بگذارد.
_ در دوران یائسگی مشکلات جنسی از جمله خشکی واژن، خونریزی واژینال، افتادگی مثانه، بی اختیاری ادراری، مقاربت دردناک و کاهش میل جنسی در فرد ایجاد می شود، اما قابل به ذکر است تمام علائم دوران یائسگی مدتی قبل از این دوران شروع شده و مدتی بعد از این دوره از بین خواهد رفت، البته در دوران یائسگی علائمی همچون پوکی استخوان هم ایجاد می شود که اگر تغذیه و روش درمان مناسبی را پیشه گیرند، آسیب جدی وارد نمی کند.
در دوران یائسگی یا پسا قاعدگی تغییرات جسمی و روحی شدید از جمله: تپش قلب، اضطراب و بی خوابی به وجود می آید که با گذشت زمان بهبود می یابد.
🔻درمان یائسگی:
یائسگی یک اختلال یا یک بیماری نیست، بلکه یک مرحله طبیعی از زندگی هر زن می باشد.
این دوران برای هر فرد به نوعی مختلف است، یکی مشکلی با علائم آن ندارد و اذیت نمی شود اما دیگری به شدت تحت تأثیر و به دنبال پیشگیری و درمان آن است.در این صورت پزشکان با توجه به شدت هر علائم برای آن دارویی تجویز کرده و تسکین آن می شوند.
مثلا برای استرس و افسردگی در افراد یائسه از داروهای مهار کننده سروتونین، برای خشکی واژن لوبریکانت ها و روان کننده ها را تجویز میکنند و برای بی خوابی از داروهای خواب آور استفاده میکنند.
همچنین در کنار تجویز داروها، مکمل های غذایی که حاوی کلسیم، منیزیم، ویتامین K، ویتامین D و امگا ۳ را پیشنهاد و تجویز میکنند تا به بهبود علائم دوران یائسگی کمک کنند.
🔻عوارض و فواید یائسگی:
در دوران یائسگی در بعضی افراد که از سیستم ایمنی ضعیف تری برخوردارند، ممکن است مشکلات و عوارضی جدی مانند پوکی استخوان، اختلال در ناحیه تناسلی و بیماریهای قلبی عروقی به وجود آید که اگر به صورت مرتب طبق یک روال چکاب نکنند و تحت نظر پزشک نباشند،
همچنین ورزش و تغدیه ای مناسب در برنامه های خود نداشته باشند، می توان خطرناک بوده و موجب مشکلاتی جدی می شود.
از طرفی دوران یائسگی فوایدی دارد که می توان به آن اشاره کرد:
_ عدم نگرانی در رابطه جنسی یکی از فواید یائسگی است، زیرا در آغاز این دوران تخمک گذاری به حداقل رسیده و باروری برای بانوان ممکن نیست.
_ پایان عادت ماهانه یکی دیگر از فواید دوران یائسگی است، چون بانوان در دوران قاعدگی به شدت تحت فشار بوده و از کمر درد، پا درد و سر درد رنج می برند و یائسگی میتواند پایان این دوره با دردهایش شود.
در نتیجه سن یائسگی در هر فرد با توجه به هورمون های آن فرد متفاوت است و نمی توان این دوران را به تعویق انداخت، اما با استفاده از هورمون درمانی و مصرف دارو ها و مکمل های غذایی می توان علائم و یا عوارض آن را بهبود بخشید.
🔻تغذیه در یائسگی:
داشتن یک برنامه تغذیه مناسب همیشه و در همه ی مراحل زندگی به همه ی افراد کمک می کند، تغذیه سالم در اکثر بیماری ها بر روند بهبود آن مشکل تاثیر گذار است. رعایت تغذیه در یائسگی هم قابل اهمیت است.
برای مثال:
_ افزایش مصرف سبزیجات و میوه می تواند کاهش هورمون استروژن را کنترل کند.
_ حبوبات نیز می تواند با ترکیبات فتو استروژن، کاهش هورمون های دوران یائسگی را کنترل کند.
_ همچنین خودداری از مصرف چربی میتواند از سرطان سینه در دوران یائسگی جلوگیری کند.
پس مصرف مواد غذایی حاوی آهن مثل گوشت قرمز، تخم مرغ، ماهی، مرغ و مغزها ، استفاده از مواد غذایی پر فیبر مثل نان سبوس دار، غلات، سبزیجات و میوه ها در سه وعده اصلی غذا بسیار قابل اهمیت بوده و توصیه میشود که حتما رعایت شود، به مقدار کافی آب بنوشید و مصرف نمک و قند را کم کنید تا سالم تر زندگی کنید.
«روغن گل مغربی، پنج انگشت سویا از مکمل های گیاهی تاثیرگذار در دوران یائسگی می باشند»
تغییرات هورمونی در بدن میتواند موجب تغییر خلق و خو ناگهانی، افزایش سایز دور کمر و اضافه وزن شود، حتی کاهش هورمون پروژسترون کلاژن پوست را تحت تاثیر و به مرور پوست ضعیف تر ،نازک تر و خشک تر میشود.
داروخانه آنلاین تی دارو رشت
اینستاگرام تی دارو : https://instagram.com/tdaroo.pharmacy
شماره تماس تی دارو : 01332135001
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.