
بیزاکودیل( Bisacodyl ) چیست ؟!
بیزاکودیل یک داروی پرکاربرد و موثر برای درمان کوتاه مدت یبوست و گاهاً برای آماده سازی روده در اقدامات پزشکی مورد مصرف قرار میگیرد. بیزاکودیل یک ملین و محرک است که به طور کلی برای درمان یبوست و آمادهسازی روده قبل از کلونوسکوپی استفاده میشود.بیزاکودیل به دفع راحتتر مدفوع کمک میکند زیرا با تحریک حرکات روده، ترشح آب در رودهها را افزایش میدهد. بیزاکودیل یک داروی ملین است که در دسته داروهای گوارشی قرار میگیرد. بیزاکودیل با اثر مستقیم بر روی عضلات روده انقباض رودهای را افزایش میدهد و دفع مدفوع را تسهیل میبخشد. بیزاکودیل یک دارو برای مصرف کوتاه مدت است که در درمان یبوست یا آماده سازی رود توصیه و تجویز میشود. بیزاکودیل را میتوان در اشکال دارویی قرص یا کپسول حتی شیافهای مقعدی در داروخانههای معتبر سطح شهر تهیه کرد. بیزاکودیل در نامهای تجاری دولکولاکس، بیزالاکس تولید و عرضه میشود.
بیزاکودیل میتواند با تحریک مستقیم اعصاب روده بزرگ یا همان کولون، انقباضات عضلانی روده را افزایش دهد و ترشح آب و الکترولیتها به داخل روده را افزایش دهد، که این امر سبب نرمتر شدن مدفوع و دفع آسانتر آن میشود.
اثرگذاری بیزاکودیل در قرص خوراکی آن پس از ۶ تا ۱۲ ساعت است اما اثرگذاری شیاف مقعدی بیزاکودیل پس از ۱۵ تا ۶۰ دقیقه اثر میکند.
بیزاکودیل در چه مواردی مصرف میشود؟
بیزاکودیل را معمولاً پزشکان در چند مورد زیر توصیه و تجویز میکنند:
۱ـ آماده سازی روده با بیزاکودیل: در بعضی از روشهای تشخیص بیماری مانند کلونوسکوپی، سیگمموئیدوسکوپی یا تصویربرداری ازروده تحت نظر پزشک صرف میکنند.
۲- درمان یبوست با بیزاکودیل:معمولاً در مواردی که یبوست کوتاه مدت است یا ناشی از رژیم غذایی نامناسب، مصرف برخی داروها یا حتی کم تحرکی ایجاد میشود معمولاً بیزاکودیل مصرف توصیه میشود.
۳- مدیریت برخی بیماریها با بیزاکودیل: در برخی از بیماریها مانند سندروم روده تحریک پذیر یا یبوست ناشی از مصرف داروییهای اپیوئیدی تحت نظر پزشکان متخصص تجویز میشود.
قابل به ذکر است که توجه داشته باشید مقدار مصرف و حتی اشکال دارویی بیزاکودیل برای هر شخص متفاوت است، با توجه به سن، شدت بیماری و خود بیماری.به طور معمول نحوه و دوز مصرف برای بزرگسالان به صورت قرص خوراکی و شیاف مقعدی است که معمولاً قرص خوراکی بیزاکودیل را یک بار در روز ترجیحاً قبل از خواب تجویز میکنند. همچنین شیاف مقعدی آن را معولاً یک عدد در صبحها توصیه و تجویز میکنند. مصرف بیزاکودیل در کودکان بالای ۶ سال معمولاً توصیه میشود که باید دوز مصرفی آن کمتر از بزرگسالان باشد و حتماً تحت نظر پزشک باشد.
از دیگر نکات مهم مصرف بیزاکودیل این است که بیش از ۵ تا ۷ روز به صورت متوالی نباید بدون تجویز پزشک استفاده شود زیرا مصرف طولانی مدت آن می تواند سبب ایجاد وابستگی روده به ملینها شود.مهم است که بدانید بیزاکودیل را باید با معده خالی حداقل یک ساعت قبل یا بعد از مصرف شیر یا آنتی اسیدها مصرف کنید زیر پوشش رودهای بیزاکودیل ممکن است تحت تاثیر اسید معده یا آنتی اسیدها قرار بگیرد و عوارض جانبی ایجاد کند. همچنین هنگام مصرف از بیزاکودیل برای جلوگیری از کم آبی بدن از مایعات بیشتری در طول درمان استفاده کنید.
عوارض جانبی مصرف بیزاکوریل چیست؟
بیزاکودیل مانند داروهای دیگر عوارض جانبی دارد اما در صورتی که خودسرانه یا بیش از حد مصرف شود یا با داروهای دیگر تداخل پیدا کند. باید قبل از مصرف بیزاکودیل ابتدا در مورد آن تحقیق کنید و در صورتی که داروهای دیگر مصرف میکنید حتماً با پزشک خود در میان بگذارید. به طور کلی عوارض جانبی بیزاکودیل عبارتند از:
عوارضهای گوارشی مانند گرفتگی یا درد شکمی، تهوع و اسهال.
عوارض مقعدی در مصرف شیافهای مقعدی مانند سوزش یا تحریک مقعد.
عوارض نادر مصرف بیزاکودیل مانند سرگیجه، ضعف، عدم تعادل الکترولیتها که معمولاً در استفاده طولانی مدت ایجاد میشود.
در بعضی مواقع صرف بیزاکودیل میتواند عوارض جدی به همراه داشته باشد که معمولاً درصد کمی از افراد مصرف کننده را امل میشود که در صورت بروز هر یک از عوارض که در ادامه ذکر میشود نیاز است که به طور فوری به پزشک مراجعه شود.
ـ خونریزی مقعدی
ـ کاهش سطح پتاسیم یا منیزیم در خون
ـ اسهال شدید یا مداوم
بیزاکودیل در بعضی موارد منع مصرف دارد که مهم است به آن توجه شود. مثلاً افرادی که انسداد روده، بیماریهای التهابی روده، درد شکمی شدید یا ناشناخته، کم آبی شدید بدن و حساسیت به بیزاکودیل یا ترکیبات مشابه آن دارند در هیچ صورت نباید از بیزاکودیل استفاده کنند.
در افرادی که در دوران بارداری یا شیردهی هستند مصرف بیزاکودیل حتماً باید تحت نظر پزشک باشد. همچنین مصرف طولانی مدت بیزاکودیل بدون نظارت پزشک سبب وابستگی روده به ملینها و کاهش عملکرد طبیعی روده میشود.
بیزاکودیل با چه داروهایی تداخل دارد؟
بیزاکودیل با برخی داروها تداخل دارویی ایجاد میکند و مصرف همزمان بیزاکودیل با داروهای که ذکر میشود ممکن است عوارض جانبی ایجاد کرده و حتی اثرات بیزاکودیل را کاهش یا افزایش دهد.
برای مثال بیزاکودیل ممکن است با آنتی اسیدها، یا بعضی از داروها یا حتی شیر تداخل دارویی داشته باشد. مصرف همزمان بیزاکودیل با آنتی اسیدها میتواند باعث حل شدن زود هنگام پوشش قرص و تحریک معده شود.
همچنین مصرف دیورتیکها یا کورتیکو استروئیدها با بیزاکودیل خطر کاهش پتاسیم خون را افزایش میدهد و داروهای گوارشی دیگر ممکن است در صورت مصرف همزمان با بیزاکودیل اثرات ملاین را تشدید کند. بهتر از قبل از مصرف بیزاکودیل یا هر داروی دیگری فهرست داروهای مصرفی خود را با پزشک در میان بگذارید تا از ایجاد تداخلات دارویی و عوارض جانبی آن جلوگیری کنید.
داروخانه آنلاین تی دارو رشت
اینستاگرام تی دارو : https://instagram.com/tdaroo.pharmacy
شماره تماس تی دارو : 01332135001
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.