دلایل ایجاد حساسیت پوستی

دلایل ایجاد حساسیت پوستی

🔸 حساسیت پوستی چیست؟

حساسیت پوستی در واقع به واکنش نامناسب و شدید پوست به عوامل خارجی مثل مواد شیمیایی،باکتری‌ها،نور خورشید،قارچ‌ها،مواد طبیعی مانند گرده گل و پرز حیوانات می‌گویند که به صورت غیر عادی دچار خارش،قرمزی،تورم،خشکی و در صورت شدت خیلی بیشتر ترشح پوست و آسم می‌شود. در بدن افراد هر جایی که به صورت ناگهانی متورم یا قرمز شود را حساسیت پوستی گویند. 

حساسیت پوستی در کودکان و بزرگسالان بروز کند، اما به صورت گسترده بیشتر در افراد سالمند و خانم‌ها شایع است. حساسیت پوستی بر اثر دلایل مختلفی ایجاد می‌شود و در افراد متفاوت به شکل‌های مختلفی خود را نشان می‌دهد. در بین تمام علائم در افراد،قرمزی و تورم در اکثر افرادی که دچار حساسیت پوستی یا آلرژی هستند دیده شده است. این علایم در کنار بعضی از نشانه‌های دیگر می‌تواند کمک کند که دقیقاً نوع حساسیت تشخیص داده شود و برای آن درمانی در نظر گرفته شود. حساسیت پوستی را اصولاً می‌توان در خانه و با روش‌های خانگی مثل ضدعفونی کردن محل حساسیت یا کمپرس کردن قسمت حساسیت نشان داده یا حتی مصرف داروهای otc ضد حساسیت،که می‌توان از داروخانه‌ها تهیه کرد،حساسیت پوستی را به طور موقت آرام و درمان کرد.

 

🔸 انواع حساسیت پوستی: 

زمانی که بدن شما به مواد خارجی حساسیت نشان می‌دهد علائم مختلفی بروز می‌کند،که با توجه به آن حساسیت پوستی را دسته‌بندی می‌کنند. انواع مختلفی بیماری پوستی وجود دارد که هر کدام از آنها به روش خاص خود درمان می‌شود،زیرا سیستم ایمنی بدن به یک آلرژن در مقایسه با یک آلرژن دیگر به طور متفاوت عکس‌العمل نشان می‌دهد. از جمله آلرژی‌های پوستی که همراه با خارش پوست ظاهر می‌شود،عبارت است از اگزما (دراماتیت آتوپیک)،دراماتیت تماسی،کهیر،حساسیت پوستی به الکل،آنژیوادم و حساسیت به لاتکس. 

                                         

اگزما یا دراماتیت آتوپیک چیست؟

اگزما یک بیماری مزمن پوستی است که خود را با خشکی، خارش و التهاب پوست نشان می‌دهد. اگزما در مراحل اولیه با خشکی شدید پوست و قرمزی پوست نمایان می‌شود و در صورت شدت یافتن اگزما،با ترشحات زرد یا مایل به سفید و ترک‌های پوستی همراه می‌شود. در صورت ایجاد اگزما در پوست، خارش‌های شدیدی ایجاد می‌شود. اگزما می‌تواند به دلیل عوامل ژنتیکی و محیطی یا عفونت‌های پوستی و آلرژی‌ها ایجاد شود. استفاده از لوازم بهداشتی نامعتبر و کرم‌ها و لوسیون‌های ضد التهاب که غیر استاندارد هستند می‌توانند تحریک کننده و آلرژن باشند. دراماتیت آتوپیک یکی از انواع اگزما است، که تهدید کننده سلامتی و کشنده نیست، اما میتواند به شدت آزار دهنده باشد بر کیفیت زندگی فرد تاثیرگذار باشد. دراماتیت آتوپیک یکی از انواع بیماری‌های پوستی است که به صورت یک تکه پوست خشک، ملتهب و خارش‌دار روز می‌کند. بیماری‌های پوستی بسیار حساس هستند زیرا اگر در هنگام بروز بیماری پوست را خارش دهید ممکن است، خراش پیدا کرده و جای آن باقی بماند. اگزما و دراماتیت آتوپیک اغلب در سنین کودکی ایجاد می‌شود و به صورت مقطحی شعله ور می‌شود. در صورت بروز هرگونه علائم غیر طبیعی بر روی پوست خود بهتر است به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.

 

 

کهیر چیست؟

کهیر یا urticaria  یک واکنش آلرژیک حاد یا مزمن است که به شکل ورم دانه‌های گرد و سرخ با خارش شدید روی پوست ایجاد می‌شود. کهیر یا آماس ورمی است که شبیه به برخورد گزنه با بدن است. کهیر یک بیماری پوستی کوتاه مدت است که علائمی مانند سرخی پوست و خارش بسیار در تمام بدن خود را بروز می‌دهد. کهیر به صورت دانه‌های کوچک صورتی رنگ یا به شکل برجستگی‌های وسیع  تاول دیده می‌شود و با خارش بسیار شدیدی همراه است. معمولاً کهیر بر اثر واکنش‌هایی که بدن در برابر مواد هیستامینی یا ترکیبی نزدیک به هیستامین شان می‌دهد، به وجود می‌آید. 
عواملی مانند مصرف مواد غذایی (تخم مرغ، توت فرنگی، میوه‌های تازه و مرکبات)،داروهای مسکن (خواب آورها، آسپرین، کدئین، ایندومتاسین  ویتامین‌ها) و ، حلزون، ماهی، تخم مرغ و شیر از جمله مواد غذایی حساسیت زا هستند که  عنوان شایع‌ترین عامل پدید آمدن کهیر شناخته شده‌اند.
کهیر در تمام سنین قابل مشاهده است و در مردان و زنان تقریباً به طور مساوی مبتلا می‌شوند. کهیر یک بیماری خطرناک نیست و با مصرف داروهای ضد هیستامین می‌توان به درمان آن پرداخت.

 

حساسیت به لاتکس چیست؟!

طیف وسیع از واکنش‌های آلرژیک و پروتئین‌های موجود در لاتکس لاستیک طبیعی را حساسیت به لاتکس یا آلرژی به لاتکس می‌گویند. حساسیت به لات هنگامی رخ می‌دهد که به طور مداوم و مکرر در معرض محصولات حاوی لاتکس لاستیک طبیعی قرار گرفته باشید. دستگاه‌ها یا لوازم پزشکی حاوی لاتکس با غشا، پروتئین‌های لاتکس را جذب می‌کند و از این سو آلرژی به لاتکس ایجاد می‌شود. بسیاری از لوازم اطرافمان از لاستیک‌های طبیعی ساخته شده‌اند از جمله زیره کفش، انگشت گیر خودکار،کیسه آب گرم،کش،خط‌کش‌های لاستیکی، پستانک شیشه شیر، بادکنک و کاندوم. افرادی که مبتلا به آلرژی لاتکس هستند باید از هرگونه لوازم پلاستیکی که لاستیک طبیعی دارند را از خود دور نگه داشته و با آن تماس نداشته باشند. در صورت قرار گرفتن در معرض لاستیک طبیعی در افراد مبتلا به آلرژی لاتکس ممکن است بدن واکنش‌هایی نشان دهد که طبیعی نباشد. شدت واکنش آلرژیک به لاتکس از نوع ۱ تا نوع۷ متفاوت است و ممکن است در هر فرد به صورت متفاوت بروز دهد. افرادی که مبتلا به حساسیت به لاتکس هستند در صورت واکنش به نوع ۱ ممکن است به سرعت علائم آن بروز دهد در حالی که در افراد مبتلا به نوع ۷ حساسیت لاتکس ساعت‌ها روزها و یا مدت طولانی طول بکشد تا علائم آن بروز کند. آلرژی به لاتکس با کهیر در محل تماس ظاهر می‌شود و به دنبال آن رینیت ظاهر می‌شود. واکنش فیزیولوژیکی در معرض لاتکس،دراماتیک در محل تماس است که جای خود را با درد خارش و قرمزی عوض می‌کنم. همچنین آنژیو دم یک پاسخ رایج به تماس لاتکسی دهانی، مهبلی یا مقعدی است. تهوع، استفراغ،درد شکمی،رینیت،اسپاسم برونش و آنافیلاکسی از جمله علائم بروز حساسیت به لاتکس می‌باشد.
 

🔸 علائم شایع حساسیت پوستی: 

در هر یک از انواع حساسیت پوستی ممکن است بدن یک واکنشی نشان دهد و یکسان نباشد. مثلاً در حساسیت پوستی به الکل ممکن است، علائمی همچون تورم پوست صورت،تورم اطراف دهان،خارش دهان،خارش چشم و بینی،کهیر و حتی سرگیجه و اسهال بروز کند. یا مثلاً در نوع دیگر حساسیت،مثل آنژیوادم علائم به صورت کهیر و سوزش و گزگز پوست نشان داده می‌شود.در صورت دراماتیت تماسی که بیشتر توسط عوامل تحریک کننده بیرونی که با پوست در تماس است،به صورت یک زخم اگزما بروز می‌کند که ماده خارجی به آنجا برخورده است.

به صورت کلی حساسیت پوستی ممکن است به صورت برآمدگی،قرمزی و احساس خارش شدید شروع شود. پوسته پوسته شدن،ترک خوردن پوست و زخم‌های بزرگ از علائم خطرناک حساسیت پوستی محسوب می‌شود. که در صورت همراه بودن با ترشح و همچنین احساس تهوع و استفراغ باید حتماً به پزشک مراجعه شود تا به صورت فوری درمان و از به وجود آمدن عوارض آن جلوگیری کرد. حساسیت پوستی در صورت معمول یا در بدن خیلی از افراد ممکن است ساده و بدون دردسر باشد،اما همچنین حساسیت پوستی در بعضی افراد می‌تواند به صورت خیلی جدی و خطرناک ایجاد شود که بی‌اهمیت بودن به آن عوارض غیر قابل جبرانی حداقل در ظاهر فرد به وجود می‌آورد. 

                                             

🔸 دلایل ایجاد حساسیت پوستی: 

حساسیت پوستی همان واکنش نامناسب و بیش از حد بدن و عوامل خارجی است،که ممکن است در بدن هر فرد متفاوت باشد مثلاً ممکن است یک شخص به یک مواد شیمیایی مثلاً شامپو بدن حساسیت داشته و سیستم ایمنی بدن آن شخص به شدت به آن شامپو بدن حساس شده و واکنشی همچون قرمزی یا پوست پوست شدن نشان دهد،در صورتی که همان شامپو در بدن فرد دیگری هیچ گونه عوارض و علائمی از خود بروز نمی‌دهد. پس دلایل به وجود آورنده حساسیت در افراد متفاوت و زیاد بوده و در هر شخص به شکل گوناگون است. 

                                   

از شایع‌ترین دلایل بروز حساسیت پوستی عبارتند از: 

مصرف داروها 

حساسیت‌های غذایی 

وجود بیماری‌های خاص خود ایمنی 

حساسیت به برخی از گیاهان 

مواد شیمیایی مانند لاتکس 

لوازم آرایشی بهداشتی 

بیماری‌های قارچی و عفونی 

استفاده از بعضی پارچه‌ها و لباس‌ها 

بیماری‌های زمینه‌ای 

مواد شوینده 

 

🔸 درمان حساسیت پوستی: 

حساسیت پوستی به شکل‌های مختلفی بروز می‌کند که درمان آن نیز با توجه به نوع آن قابل تشخیص است. درمان حساسیت پوستی در کودکان با بزرگسالان متفاوت است یا مثلاً حساسیت پوستی در بزرگسالان ممکن است در صورت و اطراف لب و دهان به وجود آید یا حتی به صورت حساسیت پوستی در ناحیه تناسلی و حساسیت پوستی در واژن ایجاد شود که که بر اثر مسائل بهداشتی،عرق کردن،پوشیدن لباس تنگ،استفاده از وسایل بهداشتی نامناسب عفونت‌های قارچی به وجود آید،که درمان آن با درمان حساسیت پوستی قسمت‌های دیگر بدن متفاوت است‌.

                                              

پیشگیری از به وجود آمدن حساسیت پوستی: 

- تست محصولات جدید بر روی بخشی از پوست به دلیل اطمینان از عدم حساسیت 

- دوش گرفتن کوتاه‌تر از ۱۰ دقیقه به صورت هر روزه 

- پرهیز از استفاده مواد شیمیایی گوناگون و استفاده از عطر و ادکلن‌های متفاوت 

- پرهیز از پاک کننده‌ها و شوینده‌های قوی 

- استفاده و انتخاب درست لوازم آرایشی بهداشتی با مارک‌های معتبر 

- پرهیز در مصرف مواد غذایی حساسیت زا مانند فلفل،گوجه،بادمجان

 

نتیجتاً حساسیت پوستی یک عارضه به شدت خطرناک و غیر قابل درمان نیست اما در بعضی مواقع و در صورت بروز بعضی از علائم ممکن است حساسیت پوستی واکنشی شدیدتر از آنچه تصور می‌کنید از خود بروز دهد که در این صورت حتماً مهم است که به پزشک مراجعه شود و تحت نظر پزشک درمان و رسیدگی شود زیرا بعضی از حساسیت پوستی باعث به وجود آمدن لک‌هایی در پوست می‌شوند که ممکن است به صورت طولانی مدت از بین نروند اما پزشک با توجه به تجربیات می‌تواند دارو یا پمادی در زمینه تخصصی حساسیت پوستی تجویز کند که شدت تاثیرگذارتر از روش‌های خانگی و درمان‌های خانگی است. پوست و ظاهر هر شخصی یکی از فاکتورهای زیبایی آن شخص محسوب می‌شود و رسیدگی و اهمیت دادن به آن امری مهم و قابل توجه است.

 

 

داروخانه آنلاین تی دارو رشت

اینستاگرام تی دارو :  https://instagram.com/tdaroo.pharmacy   

شماره تماس تی دارو :  01332135001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.