
سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی یک فوریت پزشکی است که به شدت قابل اهمیت بوده و درمان سریع آن باید در راس و اولویت روند درمانی فرد مبتلا قرار گیرد. سکته مغزی به عدم دریافت اکسیژن و خونرسانی به مغز ایجاد میشود. هنگامی که خونرسانی یا اکسیژن رسانی به مغز کم یا حتی قطع شود سکته مغزی رخ میدهد. زمانی که خونرسانی به مغز کم و دریافت اکسیژن و مواد مغذی به مغز قطع شود، سلولهای مغزی بلافاصله و در عرض چند دقیقه میمیرند. سکته مغزی به شدت قابل اهمیت است و اقدامات فوری میتواند از آسیبهای شدید مغزی و عوارض آن جلوگیری کند. قبل از ایجاد سکته مغزی، علائم و نشانههایی بروز میکند که میتوان با توجه به آن از خطر جلوگیری کرد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
علت وقوع سکه مغزی چیست؟
سکته مغزی به دو دلیل اصلی ایجاد میشود یکی گرفتگی شریانی و دیگری پارگی رگ خونی که به ترتیب با نام سکته ایسکمیک و سکته هموراژیک شناخته میشوند که هر دوی نوع این سکته ها بر اثر اختلال در خونرسانی به مغز ایجاد میشود. بعضی از افراد نیز دچار اختلال موقت در خونرسانی به مغز میشوند که با نام حمله ایسکمیک گذرا شناخته میشود و این نوع سکته علائم طولانی مدتی ندارد و بعد از یک مدت کوتاه علائم و نشانههای آن از بین میرود. سکته ایسکمیک از رایجترین نوع سکتههاست زمانی رخ میدهد که رگهای خونی مغز تنگ یا بسته میشوند و افت شدید جریان خون ایجاد میشود. اینو سکته بر اثر رسوبات چربی یا لختههای خون در رگهای خون ایجاد میشود. آخرین تحقیقات نشان داده است که عفونت کووید ۱۹ نیز یکی از عوامل ایجاد سکته ایسکمیک است. اما سکته هموراژیک زمانی رخ میدهد که رگ خونی دچار پارگی شود. عوامل زیادی باعث ایجاد پارگی رگهای خونی در مغز میشود که فشار خون بالای کنترل نشده یا استفاده بیش از حد از داروهای ضد انعقادی و ضربه مغزی و آسیب دیدگی در تصادفات از جمله آنان هستند.
علائم و نشانههای سکته مغزی چیست؟
در هنگام بروز سکته مغزی حتماً علائم و نشانههایی در سیستم ایمنی بدن فرد مبتلا ایجاد میشود که افرادی که اطراف آن هستند به خوبی متوجه شده و تغییرات را مشاهده میکنند. زمان شروع علائم و نشانهها به شدت در سکته مغزی مهم بوده و باید به آن توجه داشته باشید یرا بعضی از گزینههای درمانی باید بلافاصله بعد از اولین نشانه شروع شود.
در اینجا به نشانهها و علائم سکته مغزی اشاره میکنیم که بهتر است در صورت مشاهده اولین علائم به پزشک مراجعه کرده و علت را جویا شوید.
- اختلال در تکلم از اولین نشانههای سکته مغزی است که ممکن است ایجاد شود به این صورت که فرد مبتلا دچار گیجی میشود و به راحتی نمیتواند صحبت کند و حتی صحبت دیگران را به خوبی و کامل متوجه نمیشود.
- بی حس شدن دست پا یا حتی نیمی از صورت از دیگر نشانههای سکته مغزی است که معمولاً تنها یک سمت بدن را درگیر میکند.
- مشکل بینایی یکی دیگر از نشانههای سکته مغزی است که چشم فرد ممکن است به صورت تیره یا تار ببیند و در بعضی افراد دیگر دوبینی ایجاد میشود.
- سردرد شدید و ناگهانی که همراه با استفراغ سرگیجه یا کاهش هوشیاری همراه است میتواند از دیگر علائم ایجاد سکته مغزی در افراد باشد.
- مشکل در راه رفتن یا نداشتن تعادل و لنگ زدن همراه با سرگیجه از نشانههای سکته مغزی است که عدم هماهنگی و کنترل عضلات از نشانههای آن است.
در صورتی که خودتان یا افرادی که در اطرافتان هستند هر یک از نشانهها و علائم ذکر شده را داشته باشند بهتر است فوراً چند تست انجام دهید تا سکته مغزی را تشخیص دهید.
اگر فردی علائم نشانه سکته مغزی را داشت چه باید کرد؟
در صورتی که هر یک از نشانهها و علائم سکته مغزی در یک فرد به صورت گاه و بیگاه بروز کند بهتر است برای اطمینان و پیشگیری از خطر چند کار انجام دهید تا متوجه تغییرات در فرد شوید. در صورتی که هر یک از نشانههای زیر را داشت فورا به پزشک مراجعه کرده و مشکلات را بیان کنید.
۱- به صورت فرد به شدت دقت کنید و از او بخواهید تا لبخند بزند، گوشه دهان دچار افتادگی شده است.
۲- از فرد مشکوک به سکته مغزی بخواهید که دو دستش را همزمان با هم بلند کند، در صورتی که یک دست پایینتر از دست دیگر بیاید به صورت ناخودآگاه.
۳- تکلم فرد را بسنجید و از او بخواهید جمله را تکرار کند، در صورت مفهوم نبودن کلمات
۴- به اولین ساعات علائم و نشانههای فرد توجه کنید، منتظر بهبود و قطع شدن علائم نباشید و فوراً به پزشک مراجعه کنید.
عواملی که به شدت میتوانند احتمال سکته مغزی را افزایش دهد:
عوامل زیادی وجود دارد که میتواند باعث ایجاد سکه مغزی شود که معمولا قابل کنترل و درمان است و با عایت یک سری اصول میتوان از وقوع سکته مغزی جلوگیری کرد. از جمله مواردی که میتوانند احتمال وقوع سکته مغزی را افزایش دهند عبارتند از چاقی یا اضافه وزن، عدم فعالیت بدنی، نوشیدنی زیاد مشروبات الکلی، مصرف مواد مخدر از جمله کوکائین و متامفتامین، فشار خون بالا، سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار، کلسترول بالا، دیابت، بیماریهای قلبی عروقی مانند نارسایی قلبی و عفونت قلبی، عفونت کوید ۱۹ و سابقه خانوادگی در سکته مغزی.
داروخانه آنلاین تی دارو رشت
اینستاگرام تی دارو : https://instagram.com/tdaroo.pharmacy
شماره تماس تی دارو : 01332135001
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.