
🔸 چربی خون چیست؟
چربی خون را با نام کلسترول میشناسند،که یک مولکول چربی مومی شکل است و توسط کبد تولید میشود. این مولکول برای سلامت غشا سلولی،تولید ویتامین و هورمون و عملکرد مغز ضروری است. در صورت افزایش چربی خون،چربی به دیواره رگها فشار آورده و سبب بسته شدن رگها میشود،که این عملکرد باعث به وجود آمدن بیماریهای قلبی عروقی و سکته میشود. چربی خون در بدن باعث بیماریهای مهم و خطرناک میشود که باید با رعایت رژیم غذایی و داروهای مربوطه،بهبود آن کمک کرد.
به طور کلی به مقدار مواد چرب و روغنهایی که در خون حمل میشوند چربی خون میگویند. هنگامی که سطح چربی خون به خصوص کلسترول،از اندازه مورد نیاز بدن بالاتر برود،چربی خون بالا رخ میدهد که این وضعیت ممکن است بر اثر عواملی همچون ژنتیک،سن،نژاد،جنسیت،فعالیت بدنی کم و تغذیه ناسالم به وجود آید. کلسترول یک نوع چربی مهم برای بدن است که در تولید هورمون و ساختار سلولها اهمیت دارد و از طریق خون در کل بدن منتقل میشود.
🔸 چه علائمی نشان دهنده چربی خون بالا است؟
چربی خون بالا باعث به وجود آمدن علائمی همچون گزینههای زیر میشود:
_افزایش تعریق در بدن
_ سرگیجه و سنگینی شدید سر
_ وزوز گوش همراه با سرگیجه
_ احساس تلخی و خشکی دهان
_ سردردهای شدید
_ احساس افزایش دمای بدن و سوزش کف پا
_ درد در ناحیه ساق و کف پا
_ احساس خستگی همیشگی و خواب آلودگی
🔸 چربی خون چه عوارضی دارد؟
چربی خون بالا یک عارضه خطرناک است که حتماً باید به صورت دورهای سالانه چند بار بررسی شود تا مقدار آن به طور دقیق مشخص و به آن رسیدگی شود. چربی خون را باید جدی گرفت چون با وجود سادگی باعث تعداد زیادی مرگ و میر شده است. چربی خون میتواند عامل آسیبهای جدی و بیماریهای خطرناکی همچون گرفتگی رگ قلب و سکته قلبی و مغزی شود. از دیگر عوارض فشار خون بالا میتوان به آنژین قلبی (درد قفسه سینه)،بیماری مزمن کلیه،ابتلا به کبد چرب و عدم تعادل صفرا و ایجاد سنگ کیسه صفرا اشاره کرد که به شدت قابل اهمیت و نیاز به رسیدگی تخصصی دارد.
🔸 باید ها و نباید های چربی خون:
همانطور که میدانید رژیم غذایی یکی از عوامل مهم در پیشگیری و درمان اکثر بیماریها است. در بیماری فشار خون بالا باید بدانید که چه مواد غذایی مفید و چه مواد غذایی برای شما ضرر دارد و مصرف آن باعث افزایش چربی خون در بدن میشود.
مواد غذایی که باید در صورت ابتلا به چربی خون مصرف شود:
_لبنیات پرچرب مانند شیر،ماست پرچرب،کره،پنیر
_گوشت قرمز مانند گوشت،دنده،گوشت چرخ کرده،گوشت گوساله
_گوشت فرآوری شده مانند سوسیس،کالباس،همبرگر آماده
_غذاهای سرخ شده مانند مرغ سرخ شده،سیب زمینی سرخ شده
_محصولات پخته شده و شیرینیها مانند کوکیها،کیکها،دونات
مواد غذایی که باید در صورت ابتلا به چربی خون مصرف شود:
_سبزیجات،میوه و غلات کامل
_غذاهای حاوی پروتئین سالم مانند غذاهای دریایی
_حبوبات و آجیل
_تخم مرغ
🔸درمان چربی خون
در صورت بالا رفتن چربی خون باید حتماً به طور جدی به دنبال درمان آن باشید زیرا مصرف دارو به تنهایی نمیتواند کاهنده فشار خون باشد و درمانهای خانگی باید مکمل داروهای فشار خون بالا باشند.
از جمله درمانهای خانگی تاثیرگذار در فشار خون:
_کاهش وزن تدریجی
_انجام تمرینات ورزشی مثل پیادهروی روزانه
_قطع مصرف الکل و دخانیات
_کاهش مصرف کربوهیدرات و قند
_افزایش مصرف مواد غذایی فیبر دار در وعده غذایی
_مصرف بیشتر حبوبات،گوشت سفید،سویا،پروتئینهای گیاهی و انواع مغزها
همچنین مصرف دمنوشهای آویشن،تخم شوید،خار مریم و زنجبیل میتواند باعث کاهش چربی خون شده و تاثیرگذار باشد.
داروهای قابل مصرف که حتماً پزشک در صورت تشخیص چربی خون بالا تجویز میکند،عبارت است از استاتینها مانند آترواستاتین،فلوواستاتین،سیما استاتین و روزوواستاتین. داروهای مهار کننده جذب کلسترول با استاتینها ترکیب میشوند. داروهای اسید صفراوی هم به دلیل جلوگیری از جذب مجدد مواد رزینهای صفراوی در روده کوچک،تجویز میشود و داروی فیبراتس به دلیل کاهش چربی خون در درمان چربی خون مورد استفاده قرار میگیرد.
اطلاعاتی بیشتر درباره چربی خون:
چربی خون یا همان هیپرلیپیدمی که به لیپیدهایی مانند کلسترول و تری گلیسیرید در خون میگویند، که به سطح بالایی میرسد، که پزشکان ابتلا به بیماریهایی مانند حمله قلبی، سکته مغزی و بیماری شریانهای محیطی را با سطح بالای چربی خون در افراد مرتبط میدانند. چربی خون خود را تا مدت زمان طولانی نشان نمیدهد و تا زمانی که به سطوح بحرانی نرسد قابل تشخیص نیست. چربی خون بالا منجر به بیماریهای مزمن میشود که علائمی مشابه یکدیگر دارند. چربی خون بالا علائمی مانند درد در قفسه، تنگی نفس، سرگیجه، بیحسی یا گزگز دست یا پا، تورم دستها و پاها را همراه دارد. چربی خون بالا باعث انسداد شریانها در اندامها میشود و در اکثر مواقع افرادی که دچار چربی خون بالا هستند، ممکن است شریانهای خونی در قسمت پاها مسدود شود و باعث گزگز، گرفتگی عضلات در طول شب و تغییر رنگ غیر معمول پوست شود. اگر فردی مبتلا به چربی دور قلب یا همان پریکارد شود، ممکن است شریان ریوی را فشرده کند و فشار را افزایش دهد و عملکرد ریه را مختل کند و در نتیجه اختلالات و عملکرد ریه را تحت تاثیر قرار دهد.در این صورت و با توجه به این عملکرد،فرد مبتلا به چربی خون دچار تنگی نفس و درد در ناحیه قفسه سینه میشود.
نتیجه:
كلمه چربی خون را بارها شنیدهایم که یکی از اصطلاحات پزشکی است، اما ممکن است که دقیقاً معنی و مفهوم آن را متوجه نشده باشیم. چربی خون چربیهای موجود در جریان خون گفته میشود که در دو نوع کلی تقسیم میشود. کلسترول و تریگلیسیرید. هر دو این چربیها نقش حیاتی در بدن دارند اما سطوح بالای آنها میتواند عوارض و خطرات جانبی و بیماریهای قلبی ایجاد کند.
- کلسترول یک ماده مومی شکل است، که برای ساخت هورمونها و سلولها ضروری است، که در دو نوع کلسترول LDL( چربی بد ) و کلسترول HDL(چربی خوب) در خون وجود دارد. سطوح بالای کلسترول LDL اختمال حمله قلبی و سکته را افزایش می دهد.همچنین کلسترول HDL خطر تجمع پلاکت ها را کاهش میدهد.
- تریگلیسیرید یک نوع دیگر چربی است که از غذا ها حاصل می شود و مقدار بیش از حد نیاز آن خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد.
افزایش سن،جنسیت ،سبک زندگی کم تحرک ،رژیم غذایی نامناسب ،مصرف بیش از حد چربی ها، کربوهیدرات ها، افزایش وزن و سیگار کشیدن از عوامل ایجاد خطر در افراد مبتلا به فشار خون هستند،که گاهی میتوانند عامل به وجود آورنده چربی خون شوند.
برای پیشگیری و درمان فشار خون بهتر است سبک زندگی خود را تغییر داده، فعالیت فیزیکی خود را افزایش داده، ورزش کنید و از چاقی مفرط جلوگیری کنید.
در صورت بروز علائم و عوارض شدید و غیر معمول، حتما به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان قرار بگیرید.
در نتیجه پزشک معالج با توجه به جواب آزمایشها و اندازهگیری دقیق مقدار چربی،تشخیص میدهد که چگونه به بهبود این بیماری رسیدگی کند و چه داروهایی برای درمان کدام بیمار با چه اندازه فشار خون بالا تجویز کند تا از خطرهای احتمالی فشار خون بالا جلوگیری كند.
داروخانه آنلاین تی دارو رشت
اینستاگرام تی دارو : https://instagram.com/tdaroo.pharmacy
شماره تماس تی دارو : 01332135001
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.