کاربردهای دیکلوفناک

دیکلوفناک داروی کاهنده التهاب و درد است که جزو داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی یا NASIDs می باشد و کاربرد آن بیشتر در کاهش دردهای مفاصل و استخوانها و عضلات ، آرتروز ، درد بعد از جراحی دندان و ... می باشد. در ادامه به معرفی دیکلوفناک ، کاربردهای دیکلوفناک ، مزایا ، عوارض ، نحوه مصرف ، تداخلات دارویی و ... می پردازیم.

آشنایی با دیکلوفناک

دیکلوفناک یا Diclofenac داروی NASIDs یا ضد التهاب غیر استروئیدی است که با مهار کردن آنزیم سیکلواکسیژناز و با کاهش تولید موادی به نام پروستاگلاندین ( که در ایجاد درد و التهاب نقش دارند ) باعث تسکین درد و التهاب ناشی از بیماریهایی مانند روماتیسم یا آرتریت ، میگرن ، کمر درد یا دیگر بیماریهای التهابی می گردد. دیکلوفناک برای کاهش درد بعد از جراحی نظیر جراحی دندان ، رگ به رگ شدن ، درد در دوران پریود و درد عضلات نیز کاربرد دارد.

کاربردهای دیکلوفناک

دیکلوفناک یک داروی ضد التهاب است که مصرف طولانی مدت آن می تواند اثربخشی آن را بکاهد و عوارض جانبی گوارشی مانند درد معده ایجاد نماید. ازین رو پزشکان داروخانه آنلاین تی دارو در رشت توصیه می کنند که دستورات پزشک خود را برای مصرف این دارو رعایت کنید. دیکلوفناک بصورت دیکلوفناک سدیم و دیکلوفناک پتاسیم موجود است که در سرعت جذب دارو و مدت زمان ماندگاری دارو تفاوت دارند بدین ترتیب که دیکلوفناک پتاسیم سریعا شروع به اثر می کند و ماندگاری کوتاه دارد و دیکلوفناک سدیم برعکس است و شروع آهسته اما طول اثر بیشتری خواهد داشت.

انواع اشکال دارویی دیکلوفناک

  1. قرص و کپسول آهسته رهش که بعد از 20 تا 30 دقیق اثر می کند.
  2. شیاف مقعدی عموما چند ساعت طول می کشد تا درد را کاهش دهد.
  3. ژل و چسب موضعی برای درد مفاصل که کاهش درد حدود یکی دو روز طول می کشد. انواع ژل موضعی ضد درد
  4. تزریقی
  5. قطره چشمی

کاربردهای دیکلوفناک

  1. درمان دردهای التهابی در بزرگسالان نظیر بیماران مبتلا به استئوآرتریت ، نقرص ، آرتریت روماتوئید ، التهاب تاندون و بورسیت.
  2. کاهش دردهای غیرالتهابی نظیر درد پریود ، سردرد ، تب ، درد عضلات و درد بعد از جراحی
  3. کاهش التهاب و تورم در تروما که بافت ها آسیب دیده اند.
  4. درمان دیسک کمر
  5. مشکلات مفصلی کودکان
  6. بصورت قرص یا کپسول و شیافت برای درمان آرتروز از 12 ماهگی و ژل دیکلوفناک از 14 سال به بالا و چسب از 16 سال به بالا

انواع داروهای ضد التهاب و ضد درد

مزایای دیکلوفناک

کاهش درد مفصلی یا عضلانی ، کاهش دردهای التهابی یا غیرالتهابی ، کاهش التهاب ، تسکین تب ، درمان بیماریهای التهابی نظیر آرتریت روماتوئید یا آرتروز از مزایای دیکلوفناک می باشد.

عوارض دیکلوفناک

دیکلوفناک در بسیاری از افراد عوارض جانبی خاصی نداشته و یا تنها عوارض جزئی بهمراه دارد اما در برخی افراد ( یک نفر در هر صد نفر ) قرص یاکپسول دیکلوفناک عوارضی همچون درد معده ، بثورات پوستی ، اسهال ، احساس بیماری ، سرگیجه و منگی ، سردرد ، بی اشتهایی ، باد معده دیده می شود. ناگفته نماند استفاده از ژل یا چسب عوارض جانبی کمتری شامل حساسیت به نورخورشید ، خشکی ، تحریک ، خارش یا بثورات پوستی خفیف در ناحیه استفاده از ژل یا چسب دارد.

از عوارض جانبی جدی اما نادر دیکلوفناک که در هر 1000 نفر یک مورد رخ می دهد می توان به سوء هاضمه شدید ، خونریزی معده یا روده با مشاهده مدفوع سیاه رنگ یا استفراغ خونی ، سوزش معده ، استفراع و اسهال ، سفیدی چشم یا پوست زرد نشانه مشکلات کبدی ، بثورات پوستی و کهیر ، تنگی نفش و خستگی و تورم مچ پاها نشانه نارسایی قلبی ، ضعف و سرگیجه و اضطراب شدید ، مشکل در صحبت کردن یا از دست دادن تعادل و تاری دید اشاره کرد. در این صورت باید سریعا با اورژانس تماس بگیرید.

واکنش آلرژیک جدید در اثر مصرف قرص دیکلوفناک ، شوک آنافیلاکسی است که باید سریعا با اورژانس تماس بگیرید  و بصورت تورم لب و دهان و گلو و زبان ، خس خس سینه ، خفگی و تنگی نفس ، اختلال در بلع و سفت شدن گلو ، زبان یا لب یا پوست به رنگ آبی یا خاکستری یا رنگ پریده ، بثورات متورم و خارش دار و تاول زده و پوسته پوسته شده و بیهوش شدن دیده می شود.

مقالات دیگر : ژلوفن تسکین دهنده درد فوری

کاربردهای دیکلوفناک

تداخلات دارویی دیکلوفناک

  • در صورت واکنش آلرژیک قبلی به دیکلوفناک یا داروهای دیگر نظیر آسپرین یا داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی دیگر همچون ایبوپروفن یا ناپروکسن به پزشک اطلاع دهید.
  • داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین یا هپارین
  • ارلوتینیب ، ونلافاکسین ، دیگومسین ، لیتیوم  ، وراپامیل ، پروبنسید ، متوتروکسات
  • داروهای ضد فشار خون
  • انسولین و داروهای کاهنده قند خون
  • استامینوفن
  • داروهای ضد افسردگی نظیر سیتالوپراک یا فلوکستین یا پاروکستین

نکته :

در صورت باردار یا شیرده بودن و یا قصد بارداری داشتن و همچنین داشتن سابقه بیماری های نارسایی قلبی ، مشکلات کلیوی ، مشکلات کبدی ، آسم ، خونریزی معده یا سوراخ شدن معده یا فشار خون بالا ، لوپوس ، اختلال لخته شدن خون ، واکنش آلرژیک ، خونریزی ، دیابت ، سکته مغزی ، بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو به پزشک اطلاع دهید.

نحوه مصرف دیکلوفناک

مصرف دیکلوفناک بهتر است با کمترین دوز در کوتاه ترین زمان باشد چرا که مصرف دوزهای زیاد در طولانی مدت باعث زخم معده می گردد. دوز معمول دیکلوفناک عموما 75 میلی گرم در روز تا دو بار یعنی 150 میلی گرم می باشد اما بهتر است دستورالعمل پزشک یا داروساز را برای مصرف این دارو انجام دهید.

بدین جهت می توانید برای کاهش ناراحتی معده حاصل از قرص یا کپسول دیکلوفناک آن را با غذا و یا سریعا بعد از غذا میل نمایید. همچنین از چسب یا ژل دیکلوفناک باید دو بار در روز در ناحیه درد استفاده نمود. ژل دیکلفوناک را باید به آرامی فشار دهید تا یکنواخت بپخش شود و مقدار کمی بر روی پوست ریخته شود و سپس ژل را روی ناحیه درد به آرامی ماساژ دهید و در نهایت دست خود با بشویید.

نکات :

  • برای برداشتن چسب دیکلوفناک از روی پوست در ابتدا آن را با آب مرطوب کنید سپس چسب را برداشته و پوست را شستشو دهید و با ماساژ دایره ای به آرامی چسب باقیمانده را از روی پوست پاک کنید.
  • در صورت فراموش کردن یک دوز از قرص یا کسپول یا چسب یا ژل یا شیاف دیکلوفناک سریعا آن را مصرف کنید مگر اینکه دوز بعدی فرا رسیده باشد که در این صورت تنها یک دوز مصرف نمایید.
  • چسب دیکلوفناک را بیش از 2 بار در شبانه روز استفاده نکنید.
  • مصرف طولانی مدت دیکلوفناک امکان بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش می دهد.
  • عوارض جانبی گوارشی ناشی از دیکلوفناک شامل درد معده و سوء هاضمه و حالت تهوع و استفراغ است.
  • در کودکان کمتر از 13 سال و افراد مسن با احتیاط و زیر نظر پزشک مصرف شود.

سوالات

عوارض طولانی مدت قرص دیکلوفناک چیست ؟

زخم معده خصوصا در افراد مسن و افراد دارای سلامت عمومی نامناسب

در صورت مصرف بیش از حد دیکلوفناک چه اتفاقی می افتد ؟

در صورت مصرف بیش از حد قرص و کپسول یا شیاف عوارضی مانند درد معده ، اسهال و استفراغ مشاهده می شود و باید به اورژانس زنگ بزنید. استفاده بیش از اندازه ژل یا چسب دیکلوفناک ممکنست تاثیر کمی بر روی پوست بگذارد.

داروخانه آنلاین تی دارو رشت

اینستاگرام تی دارو https://instagram.com/tdaroo.pharmacy  

شماره تماس تی دارو 01332135001

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.