دیابت نوع دو یکی از دو نوع بیماری قند است که بقدری شایع بوده که ممکنست هر فردی در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد. برای درمان دیابت نوع دو علاوه بر مدیریت بیماری با پرهیز از مصرف قند ، داروهایی نیز استفاده می شود که گلی بنکلامید یکی از معروف ترین این داروها می باشد.
در این مقاله داروخانه آنلاین تی دارو در رشت به بررسی گلی بنکلامید داروی دیابت نوع دو می پردازد.
آشنایی با دیابت نوع دو
دیابت یا همان بیماری قند در اثر بالا رفتن قند یا گلوکز خون رخ می دهد درست زمانی که لوزالمعده به اندازه کافی انسولین ترشح نکرده ، یا بدن بدرستی به انسولین پاسخ نمی دهد و یا بطور کل انسولین تولید نمی کند. گلوکز یا قند از کربوهیدرات موجود در غذا و نوشیدنی در بدن جذب می شود که منبع انرژی بدن بوده و خون گلوکز را بعنوان انرژی به تمام سلولهای بدن می رساند.
زمانی که گلوکز در خون است ، برای رسیدن به سلولها و تجزیه ، به کلید انسولین که یک هورمون است و از لوزالمعده ترشح می شود نیاز دارد. در صورت عدم ترشح انسولین توسط پانکراس ، گلوکز در خون انباشته شده و قند خون بالا می رود و بیماری دیابت شکل می گیرد. دیابت بر دو نوع یک و دو است و دیابت نوع دو شایع ترین این بیماری است که حتی سنین پایین نیز ممکنست به این بیماری مبتلا شوند. اکثرا دیابت مزمن یا همیشگی است و تنها با دارو و رعایت سبک زندگی سالم کنترل می شود.
قابل ذکر است که قند خون بالا و ابتلا به دیابت بطور مداوم منجر به بیماریهایی مانند مشکلات چشم و آسیب اعصاب و بیماریاهای قلبی می گردد.
آشنایی با گلی بنکلامید داروی دیابت نوع دو
داروهای دیابت به جهت مدیریت سطح قند خون در افراد دیابتی تولید شده اند و بر دو نوع خوراکی و تزریقی هستند. گلی بنکلامید Glibenclamide یا گلی بوراید داروی دیابت نوع دو از دسته سولفونیل اوره ها است که عملکرد آن از طریق تحریک ترشح هورمون انسولین از غده پانکراس بوده که باعث کاهش قند خون می گردد. قابل ذکر است که قرص گلی بنکلامید در درمان دیابت نوع یک بی تاثیر است.
از آنجا که در طول زمان دیابت می تواند عوارض جدی سلامتی نظیر سکته قلبی یا مغزی ، مشکلات کلیوی و آسیب چشمی و ... ایجاد کند لذا مصرف داروی دیابت نظیر گلی بنکلامید به همراه سبک زندگی سالم شامل ورزش کردن ، آسیب عصبی همچون بی حسی ، عدم مصرف الکل و سیگار و رعایت رژیم غذایی سالم در مدیریت این بیماری و بهبود سلامت بیمار کمک کننده است.
گلی بنکلامید برای چی خوبه؟
گلی بنکلامید برای درمان دیابت نوع دو بکار می رود. این دارو باعث تحریک پانکراس یا لوزالمعده برای ترشح هورمون انسولین می شود و از آنجا که انسولین برای تجزیه قند در بدن لازمست لذا با تولید بیشتر انسولین ، قند خون کاهش پیدا می کند. گاها پزشکان در کنار این دارو ممکنست داروی متفورمین برای کنترل قند را نیز تجویز کنند. از طرفی پزشکان به بیماران دیابتی توصیه می کنند رژیم غذایی سالم و ورزش منظم و ترک سیگار و الکل را رعایت نمایند.
قابل ذکر است که گلی بنکلامید در بدن افرادی که بطور طبیعی انسولین تولید می کنند موثر است و باعث کاهش قند خون می شود. همچنین گلی بنکلامید در بیمارانی که به رژیم غذایی و ورزش و داروهای دیگر دیابت پاسخ مناسب درمانی نمی دهد تجویز می شد.
نحوه مصرف گلی بنکلامید
- دوز بزرگسالان 5 میلی گرم در روز و دوز کودکان بسته به وزن آنهاست. البته مصرف گلی بنکلامید باید مطابق با دستور پزشک باشد.
- گلی بنکلامید را با صبحانه یا سریعا بعد از آن ویا بعد از وعده غذای اصلی ناهار یا شام در روز مصرف کنید.
- در صورت فراموش کردن یک دوز سریعا آن را مصرف نمایید مگر اینکه زمان دوز بعدی فرا رسیده باشد که باید تنها یک دوز میل کنید.
- داروی مایع خوراکی 15 دقیقه قبل از شیر خوردن را به نوزاد بدهید.
نکته : مصرف این دارو در کودکان توصیه نمی شود و در افراد مسن با احتیاط مصرف گردد.
عوارض گلی بنکلامید
حالت تهوع ، سوزش معده ، کهیر ، ادرار تیرع ، مدفوع روشن ، اسهال ، درد سمت راست معده ، پر بودن بالای شکم ، کبودی یا خونریزی غیرمعمولی ، گلودرد ، سردرد و سرگیجه و حالت گیجی ، تپش قلب ، کمبود گلبول سفید ، تحریک پذیری ، تورم چشم و صورت و لب یا زبان و گلو و تب ، تعریق ، زردی و مشکلات کبدی ، بثورات پوستی ، حساسیت به نور ، احساس طعم آهن در دهان ، بی اشتهایی ، اضطراف و خواب آلودگی از عوارض جانبی گلی بنکلامید هستند که باید به پزشک اطلاع دهید. خرید داروهای گوارشی
این دارو ممکنست باعث تغییرات در قند خون شود لذا باید نشانه های قند خون بالا و پایین را بشناسید و بدانید که در هر مورد چه عملکردی باید داشته باشید. از نشانه های کاهش قند خون سرگیجه ، خستگی ، کرخت شدن دست و پا ، گرسنگی ، تعریق ، لرزش و تاری دید و از علائم افزایش قند خون تشنگی ، گرسنگی شدید ، تکرر زیاد ، تاری دید ، سردرد و تهوع را می توان نام برد.
تداخلات دارویی گلی بنکلامید
داروهای هورمون های تیروئید ، کورتیکواستروئیدها ، سالیسیلات ها ، ریفامپین ، ضد انعقاد خون خوراکی نظیر آسپرین ، دیورتیک تیازیدی ، مهار کننده مونوآمین اکسیداز ، بتابلاکرها ، مهار کننده انیدراز کربنیک ، لیتیم ، آسپاراژیناز ، رانیتیدین ، سایمتیدین ، سیپروفلوکساسین ، دیگوکسین ، کلرامفنیکل ، کینین ، بوسنتان ، مکامیلامین ، میتی گلینید ، دی پتاسیم ، لووبونولول ، لیکوریک ، لینزولید ، لیزینوپریل با داروی گلی بنگلامید تداخل دارد.
همچنین مصرف گلی بنگلامید باعث افزایش اثر دیگر داروهای کاهنده قند خون ، الکل ، بوسنتان ، آنتاگونیست های ویتامین کا ، سیکلوسپورین و کاربوسیستئین می شود.
احتیاط مصرف گلی بنکلامید
- در صورت تمام شدن تاریخ انقضای دارو از مصرف آن پرهیز کنید.
- در صورت حساسیت به دارو یا داروهای دیگر ، باردار یا شیرده بودن ، بیماریهای قلبی – عروقی ، بیماریهای کبدی و کلیوی ، اغمای دیابتیک ، اسیدوز ، کتواسیدوز دیابتیک ، پرکاری تیروئید ، سوختگی شدید ، پرکاری غدد آدرنال ، تغییرات هورمونی زنان ، تب بالا ، عفونت ، سوء تغذیه ، استرس روانی ، ترومای شدید و جراحی اخیر به پزشک اطلاع دهید.
- کنترل قند خون در زمان مصرف داروی گلی بنکلامید
- رعایت رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن در کنار درمان دارویی
- در بیماران دیابتی با وزن بالا به دلیل اثرات افزایش وزن بیشتر داروی گلی بنکلامید کمتر تجویز می شود. راز علمی لاغری سریع و مطمئن
- در صورت افت قند خون در اثر مصرف داروی گلی بنکلامید به پزشک اطلاع دهید و سریعا مواد قندی میل نمایید.
- در زمان مصرف گلی بنکلامید از مصرف الکل خودداری فرمایید.
- در صورت حساسیت به گلی بنکلامید یا سایر سولفونیل اوره ها از مصرف آن پرهیز کنید.
- به دلیل حساس شدن پوست در برابر نور خورشید در زمان مصرف این دارو پزشکان کلینیک آلما توصیه می کنند که از نور مستقیم آفتاب دوری کنید.
سوالات
داروهای دیگر دیابت چیست؟
- متفورمین : برای دیابت نوع دو با کاهش تولید گلوکز در کبد و بهبود حساسیت به انسولین
- سولفونیل اوره ها : مانند گلی کلازید و گلیمپرید برای تحریک ترشح بیشتر انسولین
- گلیپتین ها : برای تولید انسولین بیشتر با تحریک سلولهای بتای پانکراس
داروخانه آنلاین تی دارو رشت
اینستاگرام تی دارو https://instagram.com/tdaroo.pharmacy
شماره تماس تی دارو 01332135001
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.